In het kader van het project Hardloopforens kijkt naar Kunst in Nieuwegein vind je op deze en volgende pagina's foto’s van kunstvoorwerpen en beelden in openbare ruimten van Nieuwegein.

 

De meeste teksten bij de foto’s komen van de site “Beeldende Kunst in de openbare ruimte” van de gemeente Nieuwegein.

 

Bij sommige foto’s zijn extra teksten en gedichten toegevoegd. Deze teksten en gedichten komen van “Woordenwisseling met Nieuwegein” en zijn van Ton de Gruijter”

 

De foto’s zijn wel door mij gemaakt tijdens het hardlopen van huis naar werk danwel van werk naar huis.

 

 

Nieuwegein Buitenmuseum

Op het grondgebied van de gemeente Nieuwegein staan in totaal 55 kunstwerken. Die vallen vanaf nu onder de overkoepelende naam Buitenmuseum. Dit om de samenhang tussen te kunstwerken te benadrukken en ze als geheel de aandacht te kunnen geven die ze verdienen. De gemeente wil de collectie op deze manier meer op de kaart zetten. Niet alle inwoners van Nieuwegein zijn er van op de hoogte dat Nieuwegein zulke prachtige kunstwerken bezit. Door de oprichting van het Buitenmuseum hoopt de gemeente er meer  inwoners van te laten genieten.

Het Buitenmuseum wordt op woensdag 10 mei geopend door wethouder van Cultuur Martijn Stekelenburg. Dat gebeurt vanaf 10.00 uur in het Atrium van het Stadshuis. Op panelen in het Atrium is dan de hele collectie beelden te zien. Die zijn overigens ook te zien op beeldendekunst.

Behalve het Buitenmuseum opent de wethouder op dat moment ook een tentoonstelling van basisschoolleerlingen. Zij hebben in een kunstproject onder begeleiding van een professioneel kunstenaar petflesbloemen gemaakt. Vóór de officiële opening steken de leerlingen om 9.30 uur in het Atrium hun eigen petflesbloemen in de gaatjes van een speciaal hiervoor geprepareerde boomstam. Zo ontstaat een boom vol bloemen die het Atrium gedurende enkele maanden zal opfleuren. In het kunstproject is overigens ook aandacht besteed aan de beelden in Nieuwegein die  tot het Buitenmuseum horen.

=======================================================================

De Kring Boottocht Monument voor Gevallenen    Spelende kinderen    Krul Kauwenhof
Eigen Kamer Winner Leefbaarheid en Veiligheid Knikkers Peinzende vrouw    Under Pressure   
Kubus Touwtrekkers *    Actie Ruimtelijke vorm Steltlopers Rollend Paard
Stoeiende Kinderen     Beugelaar Pinquins De Kat Springbok De Naald
Springend meisje Oude man * De poort De Kelk ZT Merwedekanaal    Water en vuur
Dialoog * Theater ZT Wijksloterweg/Bateauweg    Quadratura Circuli * Heilige Koe Mooi weer *
           
7 Bronzen beelden  Honden  Parkeergarage*  Echo *  De Bever *  De Vazen *