Woordenwisseling met Nieuwegein

Sjaak

Op het Raadhuisplein in Vreeswijk bevindt zich een voormalig sluiswachtershuisje, wat hoorde bij het oude sluiscomplex. Het is in opdracht van het gemeentebestuur van Utrecht gebouwd in 1915.

In het verleden heeft het onder meer dienst gedaan als arrestantencel. Tegenwoordig is het gebouwtje in gebruik als herenkapsalon.

Het vrijstaande éénlaagse huisje is gelegen naast de Molenbrug.

In de drie bakstenen gevels, die zicht hebben op de sluis, zijn enkelvoudige vensters geplaatst en draaivensters. De twee vensters op de zuid- en westhoek zijn, voor het zicht van de sluiswachter, groter van formaat. In de gevel aan het Raadhuisplein zijn twee deuren aangebracht, waarvan één met bovenlicht, en twee hooggeplaatste vensters.

Aan de zuidgevel hangt een kastje voor de reddingsboei.

Het samengestelde dak bestaat uit een plat dakgedeelte en een zadeldak, bedekt met asbest singles, en wordt beëindigd door een gootlijst.


Nee, ik ga niet meer naar de kapper. dat is ook zichtbaar aan de haarlengte. Eens in de zoveel tijd neemt mijn vrouw de tondeuse om mijn haar weer te milimeteren.

Ik vind het eigenlijk niet eens prettig dat er iemand aan me zit.. Ik maak dus ook geen reclame. maar ik val wel voor het leuke pand aan het Raadhuisplein, naast de sluis. Daar zit herensalon ‘sjaak’. wat een juweel van een plek. Maar het is wel oppassen geblazen, er wordt geknipt zonder afspraak. vroeger stond dat nog op een bordje, maar nu ontbreekt iedere waarschuwing. Een spookbeeld dient zich aan:


de sjaak

wie hier als heer de sluis passeert

moet vrezen voor zijn krul en haren

want plotseling zijn kam en scharen

aan ’t werk en wordt lotion gesmeerd

 

verscholen in een lief’lijk pand

zit sjaak, een zeer gedreven kapper

zijn motto is: ‘geknipt is knapper’

hij speurt het plein af naar een klant

 

dus man, kijk uit bij deze zaak

want straks is hij op u gedoken

zelfs zonder dat ’t was afgesproken

en bent u voor u ‘t weet de sjaak

 

© ton de gruijter/bron