Vandaag liep ik van huis naar werk via Doorslag, door het park langs de snelweg en door de wijk Galecop. Deze afstand bedroeg precies 14 kilometer en daarvoor had ik 1 uur 24 minuten nodig, wat neerkomt op een tempo van 6 minuten per km.

Aan de Doorslag, de nieuwe stadsboulevard, kwam ik een aantal speciale tegels tegen en dat is de Nieuwegeinse versie van de "Walk of Fame"

 

the walk of fame

jouw naam in het trottoir geschreven
betekent dat je waarde had,
dat jij, door wat je deed de stad
iets positiefs hebt meegegeven

zo laat men hier waardering blijken,
een mooi signaal aan elk jong mens
ik lees nu in de stoep de wens
‘laat hier nog vele namen prijken

en laat langs doorslag, lek en ijssel,
kanaal en ach, door heel de stad
te zien zijn wie ’t verdiende dat
geschreven werd in het plaveisel’

© ton de gruijter

De gemeente Nieuwegein geeft jaarlijks een onderscheiding aan jongeren die iets bijzonders hebben gedaan voor de stad. Verschillende  jongeren uit Nieuwegein ontvingen de afgelopen jaren het jongerenlintje De Doorslag. Naast deze eretitel en oorkonde krijgen de jongeren ook een tegel met hun naam erop die langs het water De Doorslag liggen.

Het gaat om jongeren die zich vrijwillig en op een bijzonder manier inzetten voor Nieuwegein. Denk aan een jongere die een sponsorloop heeft georganiseerd voor een goed doel, een jongere die altijd mee helpt bij het verzorgen van de dieren op de kinderboerderij of een jongere die een dansgroep heeft opgericht voor andere kinderen. De commissie, onder leiding van de burgemeester, buigt zich over de voordrachten. Tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van de gemeente Nieuwegein, worden de jongerenlintjes uitgereikt.

 

 Alle Nieuwegeinse jongeren tot en met 21 jaar kunnen worden voorgedragen. De jongere hoeft niet in Nieuwegein te wonen, als de activiteit of de bijzondere gebeurtenis maar wel met Nieuwegein te maken heeft.. Het jongerenlintje heeft overigens de naam: De Doorslag. Voor deze naam is gekozen omdat de jongeren die het lintje krijgen van doorslaggevende betekenis zijn voor de Nieuwegeinse gemeenschap. Daarnaast is De Doorslag het water dat Nieuwegein als stad verbindt en op wiens oever de Walk of Fame ontstaat. Iedere jongere die een onderscheiding krijgt, krijgt een eigen tegel op deze Walk of Fame.