V = Vreeswijk

Maandag, 9 mei 2016

Het is zomers warm vandaag en over een kleine 2 weken staat er een marathon op het programma, dus besluit de hardloopforens vandaag een iets minder lange route dan gebruikelijk te doen l op maandag.

De route van vandaag voerde via langs het Merwedekanaal  naar Vreeswijk en  via de Handelskade naar huis.

Deze afstand van  11 kilometer liep ik in precies een uur.

Het gemiddelde tempo bedroeg 5 min 27 sec per kilometer met een gemiddelde hartslag van 144 bpm.

Vreeswijk is een voormalig dorp en voormalige gemeente aan de Lek die in 1971, samen met het dorp Jutphaas opgegaan is tot de gemeente Nieuwegein.

De geschiedenis van Vreeswijk gaat terug tot in het begin van de 9e eeuw, op de bezittingenlijst van de Sint-Maartenskerk te Utrecht wordt melding gemaakt van het dorp Vreeswijk als Fresionouuic (Friezenwijk). De exacte locatie van dit dorp is niet bekend. In de 14e eeuw verplaatste de kern van het dorp zich naar de directe omgeving van de rivier de Lek. Met de teloorgang van 't Gein ging Vreeswijk fungeren als voorhaven van de stad Utrecht. In 1373 begon de bouw van een houten sluis in de Vaartsche Rijn, op de plaats waar vandaag de dag zich nog steeds de Oude Sluis bevindt. De sluis werd gebouwd om Utrecht, dat enige jaren daarvoor zijn verbinding met de Rijn was kwijtgeraakt, opnieuw te verbinden.