TOLGAARDER    7 AUGUSTUS 2015

Vanmorgen, onderweg hardlopend naar mijn werk maar weer eens Vreeswijk aangedaan. Verder ongeveer dezelfde route als gisteren, dus weer via het windpark en langs het Lekkanaal.

Door de omweg via Vreeswijk werd de afstand iets langer, namelijk 13,3 kilometer en de tijd die ik erover deed 1 uur 22 minuten en 29 sec.

Ondanks het feit dat de temperatuur aangenamer was dan gisteren was het tempo iets trager dan gisteren, namelijk gemiddeld 6:11/km.

Vreeswijk heeft een overvloed aan fraaie panden en leuke straatjes, zodat het moeilijk kiezen is waarlangs ik nu weer zal lopen.

Dit keer aandacht voor villa ‘De Tolgaarder’, gemeentelijk monument, gebouwd in 1887. de trap aan de buitenzijde werd in 1930 aangebouwd. op de plek van de villa stond ooit het tolhuis van vreeswijk. de buitentrap prikkelt de fantasie.

De Vreeswijkse tol heeft aan de ingang van het dorp gestaan, bij Dorpsstraat 2. Nu staat daar dus het in 1887 gebouwde huis "De Tolgaarder". Deze tol is indertijd gesticht om gelden bijeen te brengen voor de herbouw van de Hervormde Kerk te Vreeswijk, die bij de inval van de Fransen in het Rampjaar 1672 was verwoest, en daarnaast ook voor het onderhoud van de straatweg van Vreeswijk naar Utrecht.

 

 tolgaarder


wie hier als bezoeker niet weet wat hij kiest,

de trap of de deur of het tuinhek wellicht,

die dwaalt totdat hij zich in ‘t dwalen verliest

en krijgt de bewoner misschien nooit in ’t zicht


want alles is anders en niks sluit aaneen

een puzzel is ’t hier bij dit tolgaarderspand

men loopt onbedoeld uren langs elkaar heen

dat staat soms te lezen in de vreeswijker krant


’t is fraai om te zien, maar het dient toch geen doel,

een trap zonder ingang, het maakt de mens dol

de naam van het pand geeft nog extra ’t gevoel;

‘onvoorbereid hierheen, dat eist toch zijn tol’


© ton de gruijter