T = THEEHUIS RIJNHUIZEN

Donderdag, 28 april 2016

Al sinds geruime tijd loopt de hardloopforens op andere dagen naar huis dan voorheen.

Toen liep ik net als vandaag op donderdagmiddag naar huis en vrijdagochtend liep ik dan naar mijn werk.

Vanwege de extra vrije dag wegens Koningsdag dus deze donderdag maar een kort stukje gelopen van 12,5 kilometer via Utrechtsestraatweg, via een paar rondjes Rond het Fort en de Herenstraat naar huis.

Daar arriveerde ik 1 uur en 8 minuten na de start in Utrecht en dat betekent een snelheid van 11,1 kilometer per uur ofwel een tempo van 5 min 25 sec per kilometer met een gemiddelde hartslag van 138 bpm.

 

Het theehuis maakt onderdeel uit van Rijnhuizen, een fraai stukje Nieuwegein, dat verder bestaat uit een fort, een landgoed, een kasteel, een oprijlaan en een oude boomgaard.

Het theehuis heeft een fraai uitzicht op het Merwedekanaal en de oude kern van Jutphaas.

Het theehuis ligt ten zuidwesten van het hoofdgebouw, aan het Merwedekanaal (oorspronkelijk de Vaartse Rijn)

Dit vierkante theehuisje  bestaat uit één bouwlaag onder een met leien gedekt tentdak. Het witgepleisterde huisje is voorzien van een geschilderd blokmotief en gebouwd over een 17de-eeuwse sloot of buitengracht, op de plaats waar deze in het Merwedekanaal uitkomt.

Het theehuisje dateert oorspronkelijk van vóór 1731, mogelijk al uit de 17de eeuw, in 1884 werd het vernieuwd.

Het theehuisje behorende tot de buitenplaats Rijnhuizen is van algemeen belang: vanwege de ouderdom, vanwege de eenvoudige, decoratieve vormgeving en vanwege de bijzondere situering over en aan het water.