DE RANK    3 AUGUSTUS 2015

Vandaag liep ik vanaf mijn werk door naar de wijk Hoog-Zandveld. Eigenlijk kom ik hier niet zo vaak, en zeker niet tijdens het hardloopforenzen. Vandaag, in verband met het warme weer een kort ommetje gemaakt om een blik te werpen op de kerk aldaar. De route liep uit tot een afstand van 11,7 kilometer en ik ben daar 1 uur en 11 minuten bezig geweest om die afstand af te leggen.

In 2004 won Van Hoogevest Architecten de besloten prijsvraag voor een nieuwe protestantse kerk in Nieuwegein, in de wijk Hoog-Zandveld. De kerk is ontworpen door architect Ronnie Kuiper voor de protestantse kerkgemeente de Rank. Kuiper koos voor een sculpturale architectuur en een hybride bouwvolume die symbool staan voor de gastvrijheid van de gemeenschap en de uitnodiging tot ontmoeting. 

De kerk is een opvallende verschijning in de wijk Hoog-Zandveld. Het nieuwe gebouw vormt niet alleen het spirituele centrum, maar ook het stedenbouwkundige markeringspunt van de wijk. De top van het hellende dak wordt bekroond door een spitse klokkentoren, die hoog oprijst boven de omringende bebouwing. Van oudsher wordt de klokkentoren met de hoofdentree op het westen en het liturgisch centrum op het oosten georiënteerd. Bij De Rank was deze historische opzet niet mogelijk. Het stedenbouwkundige plan van de gemeente Nieuwegein vereiste een ‘landmark’ aan de oostzijde, als antwoord op het drie bouwlagen hoge winkelcentrum.

Meer informatie

rank

 

hij wijst gericht de hemel in

met bijna boven, in de nok

nog ruimte voor de torenklok,

die oproept voor gebed en zin


de deemoed huist in dit gebouw

en hier herwint de ziel haar kracht,

bewust van een veel groter macht

dan die van kind of man of vrouw


hij wijst de hemel in, zo rank,

’t lijkt bijna of hij één wordt met,

want door de spitse vorm is ’t net

alsof hij sturing geeft aan klank


© ton de gruijter