Ossenwaard

Ossenwaard is een buurtschap  in de gemeente Vianen is ook de naam van de steenfabriek en het stuweiland.

Met de ligging midden in de Lek is het in 1955 als eiland ontstaan door de aanleg van de stuwen van Hagestein. 

Bijzonder is dat de handvol huizen alhier (voormalige sluiswachterswoningen) onder de gemeente Vianen vallen, maar alleen toegankelijk zijn vanaf de gemeente Houtense kant van de rivier (nabij Tull en 't Waal). Om die reden (postale logistiek; de post wordt er besteld vanuit bestelkantoor Houten) heeft dit huizengroepje ook een eigen postcode in die range (3989) met bijbehorende woonplaatsnaam Ossenwaard. Het netnummer is wel dat van Vianen.

De buurtschap Ossenwaard omvat 7 huizen (aan de weg Ossenwaard, woonplaats Ossenwaard, gemeente Vianen) en een 10-tal woonschepen (aan de weg Ossenwaard, woonplaats Tull en 't Waal, gemeente Houten).

Steenfabriek Firma A. en J.G. Mijnlieff begon in 1889 op Ossenwaard. De familie had sinds 1867 op een andere locatie een pannen- en plavuizenbakkerij en deze werd verkocht. Een steenoven op de nieuwe locatie werd overgenomen. Ze is gelegen in de uiterwaarden van de Lek, nabij de te winnen klei. Kern van de fabriek was de oven, de ruïne is een kamerringoven met overslaande vlam. In de wandeling wordt dit type oven een “vlamoven” genoemd. De fabriek ging meer dan honderd jaar mee, ze bleef tot in de jaren 1970 produceren.

Het Stuweiland is door Rijkswaterstaat aangepast in het kader van “Ruimte voor de rivier”. In de voorkeursvariant van dit project van Rijkswater­staat werd aan de eigenaar van het eiland gelegenheid gegeven voor projectontwikkeling. In de plannen van de eigenaar zou de fabriek een ruïne blijven, als onderkomen voor vleermuizen. Het ruim 20 hectare grote eiland kan opgedeeld worden naar vier landgoederen, luxe plaatsen voor de rijken. Het rijtje woningen bij sluizencomplex Hagestein mocht verdwijnen. Over conservering van de ruïne en de bestemming van de droogloodsen werd niet gerept. De cultuurhistorische waarde is duidelijk aanwezig maar werd voor zover bekend in de plannen niet getoetst.