Titel:

Mooi weer (1999)

Kunstenaar:

Regina Verhagen

Locatie: 

Buurthuis De Boog, Galecop


De installatie die Regina Verhagen heeft gemaakt voor buurthuis de Boog is op alle muren te zien.

In de binnenzaal bevindt zich een tekst met de woorden ‘Mooi Weer’.

Buiten heeft zij op een grote muur bij het speelterrein allemaal zilveren druppels gemaakt, die op vloeibaar kwik lijken. De betekenis van dit kunstwerk is niet eenduidig. Het werk van Regina Verhagen heeft als onderwerp de ervaringen van het menselijk bestaan. Zo zouden de druppels water kunnen voorstellen of misschien staan ze wel symbool voor tranen en verdriet.

Titel:

Kruipende man
Kunstenaar:

Joep van Lieshout
Locatie:

Park Galecopperzoom, GalecopLiggend in het gras met armen en benen uitgestrekt ligt de kruipende man bijgenaamd ‘de rode reus’. Het gaat hier om een grote figuur met een rood glanzende huid die al van verre te zien is.

Er zijn geen details van de figuur weergegeven. Het beeld is typerend voor het werk van Van Lieshout, die veel plekken in Nederland fleuriger heeft gemaakt met zijn grote beelden van polyester. Sinds 1995 werkt van Lieshout onder de naam ‘ Atelier van Lieshout’ samen met een groep beeldend kunstenaars in Rotterdam.

18 augustus 2014

Titel:

Stoeiende kinderen 
Kunstenaar:

Jos Pirkner
Locatie:

Kersegaarde 17 (plein basisschool Christoffel)

Het is terecht dat dit beeld op een schoolplein staat. Vier kinderen zijn aan het stoeien en buitelen over elkaar heen. Door een bescheiden sokkel worden ze maar een klein stuk boven de tegels van het plein getild.

Het beeld is figuratief, maar niet tot in detail uitgewerkt. Je ziet hoe twee kinderen de andere twee op hun rug dragen. Ook hebben zij elkaar vastgepakt. Armen en benen zijn bijna een kluwen, van wie is welk been of welke arm? Het is een zeer dynamisch beeld.

=======================================================================

14 augustus 2014

Titel:

De Kelk (1991)
Kunstenaar:

Peter van den Berk
Locatie:

Plein Kerkveld

Op dit historische en intieme pleintje van het voormalige dorp Jutphaas staat in het midden de kelk van Peter van den Berk. Omwonenden hebben uit vele inzendingen voor dit bronzen beeld gekozen.

Het stelt een bokaal voor, ondersteund door een bronzen voet met een sokkel van hardsteen. Het oppervlak is gegroefd en dat komt omdat de eerste versie van het beeld van lindehout was.

Door het formaat is het beeld ietwat vervreemdend op deze plek.

Een bokaal kan zowel geassocieerd worden met vriendschap, de bokaal gaat rond om deze te bekrachtigen, als met verderf, de bokaal kan een beker met gif zijn.

Titel:

Ruimtelijke vorm (1979)
Kunstenaar:

Rien Goené
Locatie:

Van Rien Goené zijn twee beelden in de gemeentelijke collectie opgenomen.

Beide beelden zijn abstract. Deze laat twee gedeeltelijk open cirkels zien, die doorsneden worden door een vloeiend gebogen lijn. Het beeld biedt van alle kanten een andere aanblik. Aan de voorkant lijkt het op een onafgemaakte acht. Het beeld is zowel streng als speels. Waarschijnlijk is het de bedoeling van de kunstenaar verwondering en associaties op te roepen bij de toeschouwer.

13 augustus 2014

Titel:

Spelend meisje (1987)
Kunstenaar:

Bert Leenheer
Locatie Plein Rapenburgerschans

Aan de rand van het pleintje  hangt een spelend meisje voorover op een meer dan levensgrote bank en daartegenover is een lezende oude man te vinden, eveneens op de een hele grote bank. Het beeld vormt een groot contrast met de donkerbruine bank en is ook een vrolijke noot op het pleintje. Het beeld is zgemaakt van het duurzame tropische hardhout. Het is samengesteld uit aan elkaar verlijmde delen en daarna in kleurige tinten geschilderd. Er is nog ruimte genoeg over om op de bank naast de oude man plaats te nemen. Kinderen doen dit ook graag. Dan wordt meteen duidelijk dat het beeld meer dan levensgroot zijn. Dit beeld is deel 2 van een tweeluik: gisteren was deel 1 aan de beurt.

=======================================================================

12 augustus 2014

Titel:

Oude Man en Spelend meisje (1987)
Kunstenaar:

Bert Leenheer
Locatie Plein Rapenburgerschans

Aan de rand van het pleintje is een lezende oude man te vinden op de een grote bank. Het beeld vormt een groot contrast met de donkerbruine bank en is ook een vrolijke noot op het pleintje. Het beeld is zgemaakt van het duurzame tropische hardhout. Het is samengesteld uit aan elkaar verlijmde delen en daarna in kleurige tinten geschilderd. Er is nog ruimte genoeg over om op de bank naast de oude man plaats te nemen. Kinderen doen dit ook graag. Dan wordt meteen duidelijk dat het beeld meer dan levensgroot zijn. Dit beeld is deel 1 van een tweeluik: morgen deel 2.

Woordenwisseling met Nieuwegein

 

januari 2012. zo, oud en nieuw is weer achter de rug. oud en jong zeggen we niet in dit verband. een jaar is nieuw, een kind is jong. oud en jong kom je tegen in fokkesteeg, waar het beeld van ‘de oude man’ en ‘het spelend meisje’, beiden op een bank, bijna naast elkaar zitten. ik wil het (nee, beslist niet om persoonlijke redenen) over ‘de oude man’ hebben. het beeld wat is bedacht, gemaakt, neergezet, verbrand en gerepareerd. zo maak je als beeld het nodige mee en toch blijft ‘de oude man’ alleen maar rust uitstralen. kunnen we een voorbeeld aan nemen, rustig blijven.
 
de oude man
 
een meisje naast hem, druk in spel
hij is getint en zij is blank
en meer contrast is hier te zien
hij zit verstild haast op de bank
 
de oude man leest hier zijn boek
houdt het met beide handen vast
je denkt bij het donker brillenglas
‘vindt hij de woorden op de tast?’
 
roerloos lijkt het, dag in dag uit
en zo veel jaarringen in zijn hoofd
alsof hij zwijgend hier te kennen geeft
dat hij het allemaal wel gelooft
 
geen drukte meer, en geen gedoe
hij heeft zijn rust hier op de bank
hij stoort zich niet aan ’t spelend kind
hij laat haar zo en geeft geen klank
 
© ton de gruijter 

=======================================================================

8 augustus 2014

Titel: 

Steltlopers

Kunstenaar:

Frans van der Veld

Locatie:

Plein Lucasschool, Heemraadsweide 9-11

 

Frans van der Veld heeft naast dit beeld nog twee andere beelden in Nieuwegein namelijk ‘de Kat’ en ‘de Kring’.

 

De steltlopers laat een jongen en meisje op stelten zien. Het meisje is goed in balans terwijl de jongen zijn voet net op één van de stelten zet. Het is een tafereel zoals dat waarschijnlijk op het schoolplein ook wel eens te zien is.

=======================================================================

7 augustus 2014

Titel: 

Zonder titel

Kunstenaar:

Jan-Hein Daniëls en Marcel van Vuuren

Locatie:

Merwedekanaal bij de Herenstraat ter hoogte van Nederwindseweg

 

Dit beeld dat in het water geplaatst is op een van zijn vier punten lijkt op het eerste gezicht verrassend simpel. Een ruitvorm met een cirkel erin. De twee onderste zijden van deze vorm zijn voorzien van ornamenten. Het monumentale beeld dat ruim zeven meter doorsnee bedraagt, benadrukt het achterliggende park Rijnhuizen met verderop het kasteel Rijnhuizen. Het is alsof er een schilderijlijst op zijn kant in het water is gezet om zo vanaf het water en vanaf de Herenstraat een prachtige doorkijk te bieden naar het achterliggende landschap.

=======================================================================

1 augustus 2014

Titel:

Actie (1979)

Kunstenaar:

Rien Goené

Locatie:

Plein basisscholen Vroonestein en De Toonladder

 

Op een cirkelvormige verhoging op het schoolplein staat dit beeld. Deze kunstenaar laat zich vaak inspireren door de natuur. Vanuit dat oogpunt zou je het beeld als een geabstraheerde vogel kunnen zien die zijn vleugels uitspreidt. In elk geval geven de lange uitgestrekte delen kracht en beweging aan het beeld. Van Rien Goené is nog een beeld in de Nieuwegeinse gemeentelijke collectie openbare ruimte, namelijk Ruimtelijke vorm.

=======================================================================

31 juli 2014

Titel:

Theater (1996)

Kunstenaar:

Kees Buckens

Locatie:

plantsoen Lohengrinhof

 

Het plantsoen is vernoemd naar de opera Lohengrin van Richard Wagner (1813-1881). In dat opzicht is het beeld Theater toepasselijk voor deze plek. Omzoomd door water en een halfrond brugdeel zien we een soort theater uitgebeeld in vijf granieten elementen. Het zijn voornamelijk hergebruikte delen van gesloopte bruggen en gebouwen. Het toneel, de spelers en de toeschouwers worden op een sobere manier weergegeven. Wagner zelf had ook zeer specifieke ideeën over hoe toeschouwers hoorden te kijken naar een opera: actief en oplettend, niet achterovergeleund in het pluche. Dat zal hier in elk geval niet gebeuren.

=======================================================================

29 juli 2014

Titel:

Staalplastiek zonder titel  (1987)

Kunstenaar:

Ben van Helden

Locatie:

WC Kauwenhof

 

Dit beeld was bedoelt als beeldbepalend element in het winkelcentrum.

Oorspronkelijk was het witgespoten staalplaat en na een intensieve behandeling waarbij het kunstwerk is gestraald en behandeld tegen graffiti ziet het er weer als nieuw uit.

In overleg met de kunstenaar heeft het Staalpastiek zijn huidige kleur gekregen

=======================================================================

28 juli 2014

Titel:

Echo (2013)
Kunstenaar:

Paul Vendel
Locatie:

WC Galecop
De kunstenaar heeft de historie van Galecop weten te vatten in dit kunstwerk.
Hij heeft zich laten inspireren door het slotenpatroon van het oorspronkelijke Galecopperlandschap.
Het beeld is gemaakt van een bepaald soort aluminium met een oxidatielaag die schoon en op kleur blijft

=======================================================================

25 juli 2014

Titel:

Water en vuur (1992)

Kunstenaar:

Nicolas Dings

Locatie:

Kruising Zavelhal en Vlietwal (nabij Hollandsche Ijssel

 

De Amsterdamse kunstenaar Nicolas Dings heeft een ronde tafel van terrazzo granito gemaakt, die vlak bij het water gelegen is op de grens van de wijken: Merwestein, Centrum en Park Oudegein.

Op de tafel die drieënhalve meter in doorsnede is, bevinden zich allerlei elementen. Kubusvormen, een schaal en een vaasvorm. In het tafelblad zijn de plattegronden van de forten Jutphaas en Vreeswijk aangebracht, twee oude verdedigingswerken die zich binnen de gemeentegrenzen bevinden. De schaal en vaas verwijzen naar het vele water binnen de gemeente Nieuwegein.

=======================================================================

24 juli 2014

Titel:

De Dialoog (1992)

Kunstenaar:

Marinus Boezem

Locatie:

Park Oudegein

 

Op de heuvel in het park Oudegein aan de Noordkant van de wijk Doorslag bevindt zich dit granieten kunstwerk dat uit een aantal delen bestaat. Boven op de heuvel zijn twee grotere elementen geplaatst met een gepolijste bovenkant voorzien van tekstballons. Heuvelafwaarts staan kleinere elementen, een soort zuiltjes van elk 70 cm hoog. Ze staan her en der verspreid langs de heuvel. Ze hebben net als de twee grote elementen een glanzende bovenkant, enigszins schuin aflopend. Er staan symbolen van striptekeningen op zoals sterretjes en uitroeptekens. Het werk nodigt uit om er zigzaggend langs te lopen en de bovenkanten te bekijken.

 

Woordenwisseling met Nieuwegein


park oudegein. op een heuvel is het kunstwerk ‘de dialoog’ ingericht (dat vond ik wat deftiger klinken dan ‘neergezet’). zuiltjes en balloons, vertelt het boekje ‘kunstroute nieuwegein’. de dialoog, zo vlak bij de wijk de doorslag waar de gemoederen wel eens oplopen, dat is handig. ieder mag het zelf weten, maar ik vind het er mooi uitzien, het gaat heel natuurlijk op in de omgeving, terwijl het zo anders van karakter is. steen, graniet zelfs, op een groene heuvel met bomen. graniet in het park! of zou het een teken aan de wand zijn? er wordt immers met zorg gesproken over de te verwachten vergrijzing van de stad.

 
vergrijzing
 
de heuvel in het park bewijst
er breekt een nieuwe steentijd aan
granietjes die in bloei gaan staan
het groen verdwijnt, de stad vergrijst
 
de grassen worden streng gewied
en weggeveegd met harde hark
we zijn voorzichtig met ons park
want daar ontluikt het grijs graniet
 
het wint hier vast aan duurzaamheid
graniet, beton en ander steen
komt langzaam door de bodem heen
de nieuwe tijd wordt voorbereid
 
en straks klinkt ‘weet je nog van toen?’
-twee oude mensen in gesprek-
‘het lijkt vandaag de dag zo gek,
maar vroeger was hier ook nog groen’
 
© ton de gruijter 

=======================================================================

23 juli 2014

Titel:

Under Pressure (1985)
Kunstenaar:

Ben van Helden
Locatie:

park Kokkebogaard

De als edelsmid opgeleide Ben van Helden heeft zich hier aan een beeld op grotere schaal gewaagd. Niet zonder succes. Het bronzen beeld dat uit twee delen bestaat en op één punt aan elkaar vast zit, staat fier op een hardstenen sokkel in de buurt van het water. Het zijn twee smalle delen die halverwege uitlopen in een breder deel. De associatie met roeispanen dringt zich aan de toeschouwer op. Van Ben van Helden is nog een tweede beeld te vinden op het plein bij de Kauwenhof.

=======================================================================

22 juli 2014

Titel:

Vertrouwen
Kunstenaar:

Iris Le Rutte
Locatie:

Zandoever, Vreeswijk

 

Een bronzen bootje met op een van de uiteinden een hand die het bootje aantikt.
Het gaat hier om het poëtische werk van Iris le Rütte, dat niet in maar langs het water ligt.
Over Vertrouwen zegt Iris Le Rütte zelf “een bootje dat gelijkenis vertoont met een drijvend boomblad wordt voortgetrokken door een gouden hand. De hand komt op een wonderbaarlijke manier uit het niets en helpt het bootje de goede richting uit”.

Le Rütte’s werk kenmerkt zich door figuratie. Heel vaak beeldt ze situaties uit die in het gewone leven niet bestaan. Hierdoor ontstaan sprookjesachtige taferelen van mensen, dieren en dingen.

=======================================================================

18 juli 2014

Titel:

Tubes en zuilen (1985/1986)
Kunstenaars: Ton Pauw en Egbert de Rooy

Locatie: Kopse zijde vier flats Nijpelsplantsoen

Dit is het laatste deel van het vierluik.

=======================================================================

17 juli 2014

Titel:

Tubes en zuilen (1985/1986)
Kunstenaars: Ton Pauw en Egbert de Rooy

Locatie: Kopse zijde vier flats Nijpelsplantsoen

Dit is het derde deel  van de vierluik

=======================================================================

15 juli 2014

Titel:

Tubes en zuilen (1985/1986)
Kunstenaars: Ton Pauw en Egbert de Rooy

Locatie: Kopse zijde vier flats Nijpelsplantsoen

Dit is deel twee van de vierluik

=======================================================================

14 juli 2014

=======================================================================

Titel:

 

Tubes en zuilen (1985/1986)
Kunstenaars: Ton Pauw en Egbert de Rooy

Locatie: Kopse zijde vier flats Nijpelsplantsoen

Dit is het eerste deel van een vierluik

Op de kopse zijden van vier flats aan het Nijpelsplantsoen (centrumzijde) hebben Ton Pauw en Egbert de Rooij vier verftubes geschilderd.

De tubes komen heel realistisch over. De schaduw van de verf die uit de tubes loopt versterkt dit effect. Voor elke flat is een andere kleur gebruikt.

Aan de andere kant van de flats zijn van onder tot boven gekleurde balkonnetjes afgebeeld. Het gestapelde patroon is bij iedere flat anders. De ramen op iedere verdieping maken onderdeel uit van het totaalbeeld.

 

 

 

=======================================================================