Kunstenaar Munir de Vries heeft de muurschildering gemaakt op de muur van tbs-kliniek Van der Hoeven aan de Willem Dreeslaan in Utrecht. Hij sprak voor het ontwerp met bewoners van de wijk én bewoners van de kliniek.

De muurschildering was in opdracht van Spoken Art Community.

"Ik heb gesproken met mensen die zijn geboren en getogen in die wijk. Die er als jongetjes opgroeiden. Die vertelden dat er eerder een fabriek waar lijm van dierenbotten werd gemaakt was gevestigd. Dat gaf soms een ongelooflijke stank."

De Vries dook in de geschiedenis van het gebied en leerde over de bedrijvigheid. Langs de Vecht waren eerder veel bedrijven en die historie moest zichtbaar worden gemaakt. "Ook het groene van de wijk moest erin terugkomen en de transitie van vroeger naar nu. Toen ben ik gaan praten met patiënten uit de kliniek."

De Van der Hoeven Kliniek is een centrum voor klinische forensische psychiatrie. Hier leren patiënten met een tbs-maatregel of een civielrechtelijke maatregel hoe ze op een verantwoordelijke manier kunnen leven.

 

Bron: NU.nl