Muurschildering vrolijkt Nieuwegeinse buurt op

Update 11-8-2017

Na 3 weken hard werken in de Rijtuigenbuurt in de wijk Batau Zuid is het  kunstwerk op de muur van één van de woningen aan de Koetsdrift klaar.. De muurschildering, een initiatief van Carin Sleurink en de buurtbewoners, is mede mogelijk gemaakt vanuit het programma Beter Buurten en woningbouwcorporatie Mitros. Afgelopen dinsdag 8 augustus kwam burgemeester Frans Backhuijs naar de wijk om het kunstwerk officieel te openen, samen met kunstenares Carin Sleurink én de buurtbewoners.

Carin Sleurink woont in de Rijtuigenbuurt en heeft een passie voor kunst. Samen met enkele bewoners uit de buurt is het ontwerp gemaakt (een ekster) en dit is begin dit voorjaar voorgelegd aan de buurt, die enthousiast reageerde op het ontwerp. Samen met de buurt heeft kunstenares Carin Sleurink onder het motto ‘samen kleuren we de buurt’ de levensgrote ekster geschilderd.

Het blijft niet bij dit ene kunstwerk. Burgemeester Backhuijs liet weten dat er nog meer kunstwerken in de wijk geplaatst gaan worden. In opdracht van gemeente Nieuwegein hielden vijf kunstenaars vorige week een pitch van het kunstproject dat ze samen met buurtbewoners willen uitvoeren. De kunstenaars gingen aan de hand van deze ‘community art projecten’ met bewoners en de jury in gesprek. De projecten van kunstenaars Joyce Verheul en Vincent Skiller kwamen als winnaars uit de bus. Lees meer hierover op deze pagina.

Update 8-8-2017

We zijn nu 2 weken verder en de muurschildering aan de Koetsdrift ziet er nu zo uit:

 

Langzaamaan worden de contouren van een ekster met een hoefijzer steeds duidelijker op de muur aan de Koetsdrift. Het huis in de Nieuwegeinse Rijtuigenbuurt krijgt een muurschildering om de buurt op te vrolijken.

Carin Sleurink en Marie-Chantal Valkenburg zijn druk in de weer met een ouderwetse gradenboog en schoolliniaal om alle lijntjes van het kunstwerk nauwkeurig op de muur te tekenen. Hoewel Sleurink de kleurrijke ekster met een hoefijzer op de computer heeft gemaakt, is de vertaling naar een muurschildering hand- én hoofdwerk.

,,Ik heb van de voegen een grid gemaakt en dan werken we uit het hoofd van voeg naar voeg uit waar de lijn moet komen", vertelt Sleurink, naast bewoner van de Rijtuigenbuurt tevens docent aan het Creative College Amersfoort.

Muurschilderingen verschijnen in Utrecht te pas en te onpas, maar in Nieuwegein zijn de kunstwerken schaars. Daar moest in Batau-Zuid maar verandering in komen. ,,Ik vond de muren hier altijd zo grijs", zegt Sleurink. Toen ze hoorde dat de gemeente deze buurt wilde verbeteren, wist ze daarom gelijk wat haar bijdrage zou zijn.

Teken van geluk

Het zijn dan ook de gemeente Nieuwegein en woningcorporatie Mitros die de muurschildering financieren. De gemeente heeft miljoenen uitgetrokken om onder meer de Rijtuigenbuurt op te knappen. De tekening heeft dan ook betekenis voor de buurt. Sleurink: ,,Het is expres geen koets, want dat vond ik niet meer van deze tijd en is ook te makkelijk gedacht. Maar vandaar het hoefijzer. Dat is bovendien een teken van geluk. En de ekster kan overal buurten. Hij gaat hier van tuin naar tuin."

De hele buurt wordt uitgenodigd om eraan mee te helpen. ,,Dat is ook de bedoeling, het is een community-project", weet buurtgenoot en fervent vrijwilliger van het project Marie-Chantal Valkenburg. ,,Mensen raken aan de praat en ontmoeten elkaar." Er zijn al veel mensen die daarom een klein stukje geschilderd of getekend hebben. Dat is best lastig, geeft Sleurink toe. ,,Om als kunstenaar zoiets uit handen te geven. Maar het is heel leuk om te zien hoe het nu een kunstwerk van iedereen wordt."