Nijntje in Nieuwegein

Schildersnootschap De Strakke Hand, bekend van onder meer het Caravaggio-kunstwerk in Utrecht, heeft nu ook Nieuwegein opgeleukt. Een flat aan de Sluyterslaan heeft een echte, door de familie van Dick Bruna goedgekeurde, muurschildering van nijntje gekregen. De bewoners zijn lovend. ,,Dit is vanaf nu de nijntjespeeltuin.”

Vrijdag, 5 maart2021


De woningbouwvereniging van de flat om de hoek van Cityplaza nam contact op met De Strakke Hand, vertelt oprichter van het genootschap Michiel Meuleman. ,,Aan de achterzijde van de flat, bij een speeltuintje, stond al een muurschildering van nijntje met kinderboerderijdieren, die is zo’n vijftien jaar geleden gemaakt door bewoners.”

Die was echter vervaagd en De Strakke hand was al bekend met nijntje. Zij introduceerden ooit al het nijntjebeeld dat voor het nijntjemuseum staat. ,,We hadden daardoor al goed contact met de mensen van nijntje. We hebben een ontwerp met de illustraties van Dick Bruna gemaakt en deze ter goedkeuring opgestuurd.”

Hoewel nijntje misschien een stuk makkelijker na te maken lijkt dan een schilderij van Caravaggio, is dat volgens Meuleman een verkeerde opvatting. ,,We waren eerst bang, want het is groot en massief. Je hebt daardoor lijnen van vijftien centimeter dik. En als je iets fout doet, ziet iedereen dat meteen. Dat is bij een Caravaggio niet.”

Ze deden zo’n drie dagen over het kunstwerk in Nieuwegein. Twee weken geleden spoten ze de muur schoon en brachten ze de grondlaag aan, maar door de sneeuw werd het project daarna even uitgesteld. Afgelopen zaterdag maakten ze met een team van acht man de schildering af. 

Lees hier verder

Bron: AD.nl/Utrecht