trof in de Gerard Doustraat in de Utrechtse schilderswijk dit werk aan van De Strakke Hand.


11-7-2020

Bron: DUIC


Het Utrechtse collectief De Strakke Hand heeft een nieuwe werk gemaakt in de Schildersbuurt. Op de kopgevel van een huis in de Gerard Doustraat is de nieuwe muurschildering te vinden. Net zoals het werk in de Saenredamstraat toont deze schildering een werk van de naamgever van de straat.

In de Schildersbuurt zijn de straten vernoemd naar schilders en dit jaar heeft de Strakke Hand in de buurt al twee grote muurschilderingen gemaakt. Rutger en Roos wonen in de Gerard Doustraat en werden enthousiast toen ze de Buys Ballot muurschildering zagen en het werk in de Saenredamstraat. Ze namen contact op met Michiel Meulemans om samen te kijken wat er met hun blinde gevel kon gebeuren.

Meulemans vertelt: “Wij zijn gaan kijken wat het beste werkt. Al snel kwam het voor de hand liggende plan om een werk van Gerard Dou te maken. Het gekozen zelfportret was het meest passend op dit canvas.” Dou was een Nederlandse kunstschilder die leefde in de 17e eeuw. Zijn werk werd beïnvloed door Rembrand. Het originele zelfportret is rond 1657 gemaakt en is tegenwoordig te vinden in een kunstmuseum in Oostenrijk.

Lees verder op de Utrechtse Internet Courant