leerde tijdens het hardlopen over het doppler-effect

Een van de tofste dingen aan Utrecht? Dat je overal op straat bijzondere kunst tegenkomt: van vrolijke paaltjes tot de gigantische boekenkast die ook buiten de landsgrenzen een hit is.Hieronder wederom een beschrijving van een mooi kunstwerk: langs het spoor aan de Burgemeester Reigerstraat onthulde de burgemeester een muurschildering over Buys Ballot. 

Eh.. wie? Buys Ballot dus, een hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, die in 1845 als allereerste het dopplereffect experimenteel aantoont. Het dopplereffect kun je horen als er bijvoorbeeld een ambulance of raceauto langsrijdt: het geluid van deze voertuigen klinkt opeens lager nadat ze gepasseerd zijn.

Doppler had dit effect in het jaar 1842 al voorspeld, maar nog niet experimenteel aangetoond. Toen enkele jaren later de gloednieuwe spoorlijn tussen Utrecht en Maarssen werd geopend, zag Buys Ballot zijn kans schoon: hij leende een trein, zette koperblazers op een open wagon en liet waarnemers langs de spoorlijn het verschil in toonhoogte noteren. Dit tafereel is nu te zien op de eerste grote gevelschildering.

Het is de eerste in een reeks van vijf nieuwe muurschilderingen waarin wiskundige formules van Utrechtse onderzoekers centraal staan. Voor de overige werken zoeken de initiatiefnemers nog naar geschikte plekken.

 

Zaterdag, 6 maart 2021

Bron: In de buurt/Utrecht