fietste deze zaterdag naar Boskoop.

Het was voor Joost wel even wennen, werken op een bouwsteiger. "Normaal heb ik een hoogwerker, maar dat kon niet bij de rotonde vanwege de verkeersveiligheid." De muurschildering met Franse balkonnetjes, vrolijke vlinder en paarse clematissen pronkt op de gevel van een appartementencomplex aan de Zijde, op de hoek van de rotonde in het centrum.

Het was al een tijdje een wens van de Dorpsraad Boskoop: een fleurige muurschildering. Woningcorporatie Woonforte zag mogelijkheden, in samenwerking met de gemeente Alphen. "Wij hebben Joost gevraagd om verschillende ontwerpen te maken, met een Boskoops tintje," vertelt een medewerkster van Woonforte in Boskoop. "Bij de keuze hebben we ook de huurders van het appartementengebouw betrokken. Het ontwerp met clematissen heeft gewonnen."

Graffitikunstenaar Joost Zwanenburg vond het een leuke klus. "Terwijl ik bezig was, kreeg ik al veel positieve reacties. De clematissen worden gewaardeerd. Er was zelfs een meneer die aanbood om met een clematisboek terug te komen, zodat ik er nog meer soorten bij kon schilderen."

De kunstenaar noemt de kennismaking met Boskoop heel geslaagd. Eerder al maakte hij diverse muurschilderingen in Alphen, waar hij lange tijd woonde. Het kunstwerk met de clematisbloemen is zijn eerste project in Boskoop. Met zoveel kwekers in de buurt, moesten de clematissen wel kloppen, besefte hij. Joost bestudeerde de plant dan ook zorgvuldig "Mijn bloemen zijn heel groot, maar wel realistisch, heb ik begrepen uit de reacties."

Daar is clematiskweker Michel van der Werf het mee eens. Hij heeft de muurschildering in Boskoop met belangstelling bekeken. 'Geweldig initiatief. Super idee en mooie clematisbloemen!", laat hij weten. Ook Gert-Jan Schotanus vindt het leuk. De Boskoper is directeur vmbo bij het Ashram College in Alphen, dat ook beschikt over een fraaie muurschildering van Joost.

Zwanenburg begon op zijn vijftiende met graffiti. "Dat had toen een slecht imago, maar ik deed mijn best om er iets moois van te maken." Joost hield een pleidooi om legale plekken voor graffiti aan te wijzen en ging op verzoek van de gemeente Alphen muurschilderingen aanbrengen. Tegenwoordig is hij graffitikunstenaar en krijgt opdrachten vanuit de hele Randstad.