Muurschildering in Utrechtse wijk Ondiep.

 

Een muurschildering van een bosrijk landschap met dieren en spelende kinderen uit de straat, vult  een muur in de Amandelstraat in de Utrechtse wijk Ondiep.

 

De muurschildering is gemaakt door kunstenares Jacqueline Govers op verzoek van een aantal bewoners van de Amandelstraat. ,,De bewoners wilden graag een muurschildering om de saaie muur in de straat op te leuken en daar hebben ze mij voor ingeschakeld’’, zegt Govers. 

Govers heeft vier weken lang, vier dagen in de week, aan de muurschildering gewerkt. Maar de kunstenares stond er niet alleen voor. De bewoners van de Amandelstraat hebben, ieder op hun eigen manier, een bijdrage geleverd aan de muurschildering. ,,Bewoners mochten een foto insturen met wat zij graag op de muur wilden hebben’’, zegt Job van Heil, die schuin tegenover de muurschildering woont. Hij heeft samen met een aantal andere buurtbewoners de muur schoongemaakt, voordat Govers aan de slag ging.

Spontane suggesties

Volgens Govers was het idee in eerste instantie om een bosrijk landschap met vogels en spelende kinderen te schilderen. Dat plan is gaandeweg aangepast door spontane suggesties van kinderen uit de straat. Zo staat nu, in plaats van fictieve kinderen, een aantal kinderen uit de straat op de muurschildering afgebeeld. Een van die kinderen is Lana Oosterman. Het meisje is enthousiast over haar bijdrage aan de muurschildering. ,,Ik sta er ook op, samen met mijn hondje Sjaakie!’’, zegt ze. Wat ze daarvan vindt? ,,Heel erg leuk!” Volgens Govers staan de kinderen niet alleen op de muurschildering, maar mochten ze zelf ook een stukje van de muur schilderen.

De bewoners zijn blij met het eindresultaat. ,,Het ziet er mooi uit en het geeft sfeer aan de straat’’, vindt Van Heil. Ab Oosterman sluit zich daarbij aan. ,,Iedereen hier vindt het hartstikke mooi. Het ziet er toch gezellig uit zo? Het fleurt de straat op, zeker als het straks winter is.’’

Bron: AD