M = MUSEUMWERF

In het Paasweekend heb ik de Halve Mararthon van de Haar gelopen en daarbij heb ik de 1000 kilometergrens van dit jaar gepasseerd.

Vanaf vandaag gaan we verder en liep ik vanaf mijn werk langs het Lekkanaal via Vreeswijk naar huis.

De afstand van deze route was 12,8 km en daarbij komt het jaartotaal. aannemende dat STRAVA alles goed bij houdt  dus nu op 1.029 kilometer.

Om deze afstand af te leggen had ik een tijd nodig van 1 uur en bijna 9 minuten en een snelle rekenaar ziet al dat hierbij een tempo hoort van 5 min en 22 sec per kilometer, en dit met een gemiddelde hartslag van 144 bpm.

 

 

Vreeswijk is een oude dorpskern binnen de gemeente Nieuwegein en hier bevindt zich Museumwerf Vreeswijk, wat een voortzetting is van de voormalige Scheepswerf Buitenweg.De werf van het museum richt zich op de restauratie, reparatie en het onderhoud van oude binnenvaartschepen.

 

Scheepswerf Buitenweg was gedurende de 145 jaar het eigendom van de familie Buitenweg. Eind 2001 heeft de gemeente Nieuwegein de helling met alle gebouwen en terreinen, inclusief machines en gereedschappen, van de firma Buitenweg overgenomen. In maart 2002 was de overdracht aan de gemeente. Daarna is er vier jaar lang gewerkt aan de ombouw van de werf tot museumwerf. De opening als museum vond plaats in in mei 2006.

Opzet[bewerken]

Op de werf met zijn 25 meter lange dwarshelling zijn allerlei oude machines aanwezig waarmee op de ouderwetse manier houten en metalen onderdelen voor schepen gemaakt kunnen worden. Daardoor is het mogelijk om veel werk op ambachtelijke wijze te doen. Voor zeilmakerij en tuigage wordt een beroep gedaan op gespecialiseerde ambachtslieden. Het museum heeft een binnengedeelte waar de geschiedenis van de werf wordt weergegeven en waar een indruk gegeven wordt van het binnenvaartleven. Een theehuis en een door de bezoeker zelf te bedienen voetveer maken deel uit van het museum. Buiten zijn er behalve de werf langs de kade een aantal oude schepen te bezichtigen.

Museumwerf Vreeswijk wordt beheerd door Stichting Museumwerf Vreeswijk en werkt voor het grootste deel met vrijwilligers. Sinds 2011 voert de stichting ook de exploitatie van het fiets- en voetveer over de rivier de Lek tussen Vreeswijk en Vianen.

Woordenwisseling met Nieuwegein

Vreeswijk, museumwerf. een bezoek meer dan waard.

Weer zo’n plek in onze gemeente waar het lijkt of de tijd heeft stil gestaan.en waar je je even in het verleden kunt wanen..

Hier werken vrijwilligers die erg betrokken zijn met de scheepvaart en mensen die weten waarover ze het hebben: men werkt hier met  vakmanschap.

Hier krijg je nog een beeld van een soort arbeid die je nog maar weinig tegenkomt in onze snelle samenleving.

ga eens kijken op de werf, of bezoek de site www.museumwerf.nl

 

mannen van de werf
had ik de vingers van de hand
van zo’n vakman van de werf
ik behoedde oude schepen
tegen rotting en bederf
ik wist van olie en van water
sloeg kabels om een bolder
een fijnzinnig instrument
zou ik maken hier op zolder
de werkplaats was mijn domein
waar het ijzer werd gebogen
waar hout onder mijn handen gleed           
gestuurd werd door mijn ogen
waar vliegroest het aroma was
en wat oud was werd bestreden
en schepen met mijn handafdruk
de dwarshelling af gleden
ik heb die vingers niet
ik laat het aan de ambachtsman
een voorbijganger ben ik
en maak er slechts een foto van

 

© ton de gruijter