Merwestein

Woensdag, 21 september 2016

De volgende wijk in de cyclus "Nieuwegeinse Wijken" is de wijk Merwestein.

Voor deze wijk hoef ik niet ver om te lopen en qua omtrek is het ook betrekkelijk klein.

De wijk had in 2008 ruim 900 inwoners, maar zal nu een stuk hoger liggen omdat tegenwoordig veel kantoren worden omgebouwd tot appartementen.

De wijk grenst, met de klok mee aan de wijken Plettenburg, Fokkesteeg, het park Oudegein, het Stadscentrum en Jutphaas-Wijkersloot.

Ten noordoosten stroomt het Merwedekanaal, ten zuidoosten ligt de N408 en ten westen stroomt de Hollandse IJssel.

 

De wijk heeft een sterk gemengde functie.

Naast een aantal woningen heeft Merwestein een aantal kantoren en regionale voorzieningen, zoals het Cals College en het Sport- en Evenementencomplex Merwestein. Die laatste herbergt het zwembad van Nieuwegein, een grote sporthal, fitnesscentrum "de Mix" en diverse horeca. Het sportcomplex is de "thuisbasis" van zwemvereniging Aquarijn, volleybalvereniging Vrevok en diverse andere sportverenigingen.

Tevens bevindt zich in het noorden van de wijk de prominent aanwezige fabriek van Henkel, ter plaatse De Henkel of de Zeepfabriek genoemd.

Ten zuiden, op de grens van het park Oudegein, gelegen op de brug over de Hollandse IJssel, ligt de sneltramhalte Merwestein.

 

De relatief kleine wijk en tevens een van de jongste Nieuwegeinse wijken vormt de schakel tussen wat voor de bouw van Merwestein Nieuwegein-Noord enNieuwegein-Zuid werd genoemd.

De straten in Merwestein zijn vernoemd naar landschappelijke elementen en eindigen op -wal.

Ik heb er vandaag maar weer eens een uurloop gedaan en in dat uur heb ik 10,6 kilometer afgelegd met een tempo van 5 min 37 sec per km en een hartslag van 136 bpm.

Veel meer gegevens vind je op mijn STRAVA-pagina.

Ik ben met deze training van 21-9-2016 over de 2 tegels van Nieuwegein   gekomen in het Hardloopspel.

* Nieuwegein-Noord: 5 km, 0 posities gestegen naar # 1 (tegelkoning)

* Nieuwegein: 4 km, 0 posities gestegen naar # 2

 

In totaal zijn er in dit jaar 2.262 kilometers afgelegd.