Fokkesteeglaantje

Ken je het Fokkesteeglaantje in Nieuwegein niet? Daar gaan bewoners wat aan doen

Het noemen van het Fokkesteeglaantje in Nieuwegein zal niet bij iedere Nieuwegeiner een belletje doen rinkelen. Toch is het één van de oudste straten in de gemeente, met een rijke historie. Het was de oorspronkelijke grens tussen de oude dorpen Jutphaas en Vreeswijk, het huidige Nieuwegein. Buurtbewoners in de wijk Fokkesteeg geven het Fokkesteeglaantje nu de 'grandeur' van voorheen terug.

Het laantje is van oudsher één van de belangrijkste toegangswegen tot landgoed Oudegein. Dit werd op prenten uit 1787 al genoemd. Het tegenwoordige voet- en fietspad, tussen de Vreeswijksestraatweg en de 's Gravenhoutseweg, onderging het afgelopen jaar een metamorfose. Struiken en bomen kregen een snoeibeurt, het asfalt een lik verf en naast het Fokkesteeglaantje werden zes borden geplaatst met uitleg over de historie van het gebied.

Initiatiefneemster om de historische weg onder handen te nemen is Nieuwegeinse Mieke Roskam. Ze woont zelf vlak naast het Fokkesteeglaantje. „Via het gemeentelijke project Eigenwijks kregen we de vraag om met ideeën te komen om de buurt te verbeteren. Toen ben ik me gaan verdiepen in het laantje, maar ik had geen idee van waar ik aan begon. Dat het zo'n rijke historie heeft wist ik niet. We willen de mooie laan graag op deze wijze tentoonstellen en daarmee hebben we een vernieuwd monument in de wijk.”

 

Langs het laantje zijn zes borden met foto's en historische informatie geplaatst en in de daarop aansluitende Oudegeintunnel worden heden en verleden van dit gebied uitgelicht. Op de borden staat een QR-code, waarmee voorbijgangers via de smartphone meer informatie over de historie kunnen opzoeken. 

Bart Jan Damstra van de Historische Kring Nieuwegein heeft meegewerkt aan het compleet krijgen van deze informatie over de borden. „We hopen echt dat het gebruikers van het fiets- en wandelpad plezier geeft om er te verblijven. Je steekt er zo nog wat van op als je je interesseert voor de geschiedenis van Nieuwegein”, zegt Roskam.