Fokkesteeg

29 februari, schrikkeldag, dus voor deze maand een extra loopdag.

Vanmiddag liep de hardloopforens vanuit Utrecht Kanaleneiland via Houten naar Nieuwegein.

Opnieuw heerlijk loopweer deze maandag met een lekker winterzonnetje.

De route ging vanaf kantoor, via de Utrechtse wijk Hoograven richting Houten.

Vanaf Houten ging de route verder terug naar Nieuwegein via de Utrechtseweg en Laagravenseweg en Plettenburgenbaan.

De route van deze maandag bedroeg 16,1 kilometer, ofwel 10 engelse mijl, waarvoor een tijd nodig had van 1 uur 28 minuten.

Tempo bedroeg gemiddeld 5 min 29 sec bij een gemiddelde hartslag van 142 bpm.

 

Afgelopen maand het ik meegedaan met de februari-challenge van STRAVA. Niet dat ik de illusie heb om bovenaan te eindigen maar het is wel handig dat zij de kilometers voor je bijhouden.

Ik heb deze maand in totaal 370 kilometer afgelegd en dat brengt mij wereldwijd op de 1.430ste plek,

In het klassement per land kom ik terug op plek nummer 28 van de  2.307 deelnemers en tot slot in mijn leeftijdscatogorie ben ik 25ste geworden.

Nog een cijfer dan: 23 keer heb ik hardgelopen in februari en dat zou betekenen dat er 23 x 2,50 naar Natuurmonumenten zou gaan dankzij de Fundrunner, maar helaas is er 1 keer iets misgegaan dus de opbrengst voor Natuurmonumenten is dus € 55,-

 

Ik woon in Nieuwegein in de wijk Fokkesteeg, nu alweer bijna 10 jaar.

De wijk Fokkesteeg is echter al gebouwd eind jaren zeventig en in de jaren tachtig van vorige eeuw.

De naam Fokkesteeg heeft echter al een veel oudere betekenis. De naam is namelijk afgeleid van een weg, genaamd de Fokkesteeg. De weg was de oprijlaan vanaf de toenmalige Vaartsche Rijn naar Huis Oudegein.

De weg bestaat nog steeds en is grotendeels omgebouwd tot een fietspad.

De wijk is gebouwd in wat voor de bouw de Oude Geinsche Polder heette. Het gebied ten noorden van dè Fokkesteeg was voor 1971 onderdeel van de gemeente Jutphaas en het gebied ten zuiden hiervan was onderdeel van de gemeente Vreeswijk.

Het gebied was tot 1973 in handen van Jonkheer De Geer van Oudegein.

De wijk wordt verdeeld in Fokkesteeg-Noord en Fokkesteeg-Zuid:

Fokkesteeg-Noord bestaat uit twee duidelijk te onderscheiden delen:

Tussen Merwestein en het fietspad de Fokkesteeg. Straatnamen zijn hier vernoemd naar Nederlandse plaatsen en eindigen op -veste.

Tussen het fietspad de Fokkesteeg en de Graaf Florisweg. Straatnamen zijn hier vernoemd naar Nederlandse plaatsen en eindigen op -schans. Dit deel wordt (echter niet officieel) aangeduid als Fokkesteeg-Midden.

 

Fokkesteeg-Zuid, tussen de Graaf Florisweg en de Wiersdijk, wat de grens markeert met de wijk Zandveld. Straatnamen zijn hier vernoemd naar Graven en Gravinnen en eindigen op -laan.