Fietsroute op initiatief van stadsmarketingpartners

Op de fiets langs historische werken en unieke plekken in Nieuwegein? Dat kan  met een fietsroute van 17,5 kilometer. De route gaat langs historische werken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en andere bijzondere parels in Nieuwegein. De route is een initiatief van stadsmarketingpartners en komt voort uit het succes van de PLOFparade. Fietsroutekaartjes zijn op diverse locaties in de stad beschikbaar.

De fietsroute is een ronde van 17,5 km en kan vanaf elk gewenst punt op de kaart gestart worden. De fietsknooppunten leiden door Park Oudegein, Vreeswijk, langs de Beatrixsluis en Plofsluis, via Down Under en Fort Jutphaas naar City. Het biedt fietsers de mogelijkheid om de historie, het vele groen en water in Nieuwegein te ontdekken.

De fietsroutekaartjes zijn gratis af te halen op de volgende locaties: Fort Vreeswijk, Fort Jutphaas, Sport- en evenementencomplex Merwestein, stadstheater DE KOM, de kinderboerderij en het MilieuEducatieCentrum (MEC) in het Natuurkwartier, Fort De Batterijen, Down Under en het stadshuis (receptie) van de gemeente. Ook is het routekaartje hier online beschikbaar.

Op deze pagina bespreek ik punt voor punt de genoemde attracties.


1: Park OudegeinHet Stadspark Oudegein is aangelegd in 1977. De sporen van de oorspronkelijke Oude Geinsche Polder zijn nog goed te herleiden. Verder is er een grote centrale vijver met enkele kleinere waterpartijen en zijn er ligweides aangelegd in de Engelse landschapsstijl. Andere bezienswaardigheden zijn onder andere kasteel Oudegein, de historische boerderij IJsselstee,  woonhuis Geinoord 1, de kinderboerderij en het Milieu Educatie Centrum. 


2: Dorpsstraat Vreeswijk


De geschiedenis van Vreeswijk gaat terug tot in het begin van de 9e eeuw, op de bezittingenlijst van de Sint-Maartenskerk te Utrecht wordt melding gemaakt van het dorp Vreeswijk als Fresionouuic (Friezenwijk). De exacte locatie van dit dorp is niet bekend. In de 14e eeuw verplaatste de kern van het dorp zich naar de directe omgeving van de rivier de Lek. Met de teloorgang van ’t Gein ging Vreeswijk fungeren als voorhaven van de stad Utrecht. 


3: Fort Vreeswijk


De geschiedenis van Fort Vreeswijk begint al in de 16de eeuw. Er verrees een verdedigingswerk dat bescherming moest bieden tegen de Spaanse troepen. In latere eeuwen is dit verdedigingswerk verder uitgebreid. Het huidige fort dateert uit 1855 en was met de vestingwal een belangrijk onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.


4: Beatrixsluis

De Prinses Beatrixsluizen is een sluizencomplex met drie kolken. Een kolk is de ruimte tussen de beide stellen sluisdeuren van een schutsluis. De oorspronkelijke sluis was een voorbeeld van een tweelingsluis. In verband met het toegenomen verkeer op het Lekkanaal en de schaalvergroting in de binnenvaart is er in 2015 een derde schutkolk aangelegd. In Madurodam staat een miniatuurversie van de Beatrixsluis! 5: Plofsluis

Dit enorme blok beton wat over het Amsterdam-Rijnkanaal ligt is niet te missen. De Plofsluis is in 1937 gemaakt om te kunnen ontploffen. Bij oorlogsdreiging werd de bodem opgeblazen, waardoor de inhoud in het Amsterdam-Rijnkanaal zou storten. Het kanaal werd hierdoor afgesloten en het inundatiewater kon niet wegstromen. De sluisfunctie kon dus slechts geactiveerd worden door de plofsluis op te blazen; een actie die maar eenmalig mogelijk was. De plofsluis is een uniek werk uit de Nieuwe Hollandse Waterlinie, want er bestaat er maar één van in heel de wereld. Dit komt omdat de ontwikkeling van de militaire luchtvaart al in volle gang was, voordat de Plofsluis afgebouwd was. Hierdoor was de Plofsluis eigenlijk overbodig geworden, want vliegtuigen konden er immers zo overheen vliegen. Het is één van de laatste bouwwerken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.


6: De Batterijen

Van oorsprong de voorpost van Fort Jutphaas. Nu een ontspannen locatie in een groene omgeving, waar cultuur en natuur elkaar ontmoeten. Elk weekend vrij toegankelijk, met terras aan het water bij het Wachthuis en vollop speelruimte voor kinderen. Maar ook de hele week door te boeken voor groepen of zakelijke evenementen. 


7: Down Under

Down Under in Nieuwegein (Utrecht) is een unieke locatie voor watersport, recreatie en horeca! Van een geweldig wakepark tot een indoor wavesurfer, strand, restaurant en beachclub; Down Under is the place to be! Rust uit van je fietstocht met het à la carte menu op ons terras of blijf lekker actief en kies voor een van de activiteiten. Voetgolf, surfen, volleybal en meer!


8: Fort Vreeswijk

Al meer dan 150 jaar ligt deze parel verscholen in een groene oase, middenin Nieuwegein. Het parkachtige terrein is vrij toegankelijk en leent zich verder prima voor: feesten, scouting, trouwen, vergaderen… en natuurlijk horeca, met het nieuwe restaurant Céline.