De NS wil de tarieven van treinkaartjes in de spits opschroeven. Dat blijkt uit nieuwe vervoersafspraken met staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor), die in bezit zijn van het AD. Voor een enkeltje kan de verkoopprijs maximaal 10 procent stijgen. Een trajectkaart mag 6 procent duurder worden.

 

Momenteel werkt de NS een voorstel uit voor de invoering van de zogeheten tariefdifferentiatie. Consumentenorganisaties mogen nog advies uitbrengen over het plan. De bedoeling is ook dat in de daluren goedkoper kan worden gereisd. 'We willen bereiken dat mensen in de daluren gaan reizen als ze niet in de spits hoeven te reizen', zegt staatssecretaris Mansveld over de nieuwe afspraak. 'Dat kan ook vaker, door flexwerken. We willen de passagiersstroom spreiden over de dag en mensen bewuster laten reizen. Ook voor het goederenvervoer denken we aan flexibele tarieven.'

Toilet in sprinter
De bewindsvrouw heeft voor de komende 10 jaar een hele serie afspraken gemaakt met de NS en spoorbeheerder ProRail om de kwaliteit, service en veiligheid te verbeteren voor treinreizigers. Zo worden sprinters die lange ritten maken snel uitgerust met een toilet. Ook de andere stoptreinen volgen de komende jaren. Daarnaast moet de NS bij een storing binnen 60 minuten zorgen voor vervangend vervoer, ook tijdens de spits. Verder gaan de 'gewone' intercity's in de weekends tot 01.00 uur 's nachts doorrijden. Nu stopt deze dienst vaak rond middernacht.

Mansveld draait de duimschroeven flink aan als de NS de komende jaren niet beter gaat presteren. De vervoerder kan jaarlijks tegen een direct opeisbare boete aanlopen van maximaal 6,5 miljoen euro.

Punctualiteit
De NS wordt voortaan onder meer afgerekend op het algemeen klantenoordeel, de vervoerscapaciteit in de spits, informatie bij ontregelingen en punctualiteit. Mansveld vandaag in een interview met het AD: 'We hebben goed zakengedaan. Je hebt een toverstaf en een zweep. Daartussen ligt de weg die ik wil bewandelen. Ik leg een aantal sancties neer, maar er zit ook een enorme stimulans in deze afspraken om het met z'n allen beter te doen.'