NIEUWEGEIN IN TOP 5 BEST PRESTERENDE ECONOMIE

Nieuwegein staat hoger op de ranglijst van economisch best presterende gemeenten in Nederland dan Utrecht. Nieuwegein staat op plek vier, terwijl Utrecht op negen staat. Bureau Louter maakte de ranglijst. Ze voeren dit onderzoek al vijftien jaar jaarlijks uit. Er wordt gekeken wat bedrijven in de regio verdienen, het aantal arbeidsplaatsen en het aantal bedrijven dat zich er nieuw vestigt.

Bedrijven vestigen zich graag in Nieuwegein. Dit blijkt uit onderzoek van Bureau Louter. Nieuwegein staat op deze lijst van Economische Toplocaties stevig op een vierde plek. Alleen in het jaar 2000 stond Nieuwegein ook op deze plek. In 2014 en 2015 moest Nieuwegein genoegen nemen met respectievelijk een 83-ste en 87-ste plek. De gemeente Haarlemmermeer staat op de eerste plek, dit overigens al jaren. Grote steden zoals Utrecht, Rotterdam en Eindhoven moeten Nieuwegein voor laten gaan.

Bureau Louter uit Rotterdam verricht al sinds 1996 studies op het terrein van Ruimtelijke Economie. Centraal daarbij staan ‘monitoring’ (hoe verloopt de economische ontwikkeling van gebieden), ‘benchmarking’ (hoe goed zijn de economische prestaties van een gebied vergeleken met andere gebieden) en ‘prognoses’ (welke economische ontwikkelingen zijn er te verwachten voor een gebied).

Dat Nieuwegein goed scoort is niet verwonderlijk. De centrale ligging, goede uitvalswegen (A2, A12 en de A27) en het nieuwe industriegebied Het Klooster zorgen voor meer werkgelegenheid in Nieuwegein.

 

HET KLOOSTER

In Nieuwegein schieten de bedrijven uit de grond. Vooral het duurzame bedrijventerrein Het Klooster – vlak aan de A27 – is in trek. Gisteren werd bekend dat aannemersbedrijf Van Wijk er een kavel koopt van 3500 m2. De gemeente gaat ook het gebied Het Klooster-Noord bouwrijp maken. Inmiddels is al 34 ha verkocht op bedrijvenpark Het Klooster en 16 ha gereserveerd.

Op 1 september wordt er het nieuwe pand van PostNL opgeleverd.