Marieke bezoekt na lange tijd het centrum van Nieuwegein. Ze is aangenaam verrast bij het zien van de nieuwe City. ‘Smaakvolle inrichting en prachtige plantvakken.’

Column van Marieke Dubbelman/AD 25-6-2017

Ik keerde weer terug. Vooringenomen. Nieuwegein heeft namelijk besloten het hele centrumgebied om te dopen tot City. Lachwekkend, vond ik. Want als ik aan het woord city denk, denk ik aan Londen en coke snuivende bankiers. City is Carrie Bradshaw, seks, cocktails en naaldhakken. City’s zijn gebouwd op rock ’n roll. In the city slapen mensen nooit. In een city zijn taxichauffeurs met indrukwekkende levensverhalen en metro’s met ongeïnteresseerd voor zich uit starende passagiers.

Bij het woord city denk je niet aan lijnbussen en sneltramhaltes. In een city lopen geen senioren met geruite bloesjes, afritsbroeken en bruine sandalen en vrouwen in Miss Etam-uniform. In een city vind je geen Multivlaai, Kruidvat en Blokker. In de city zijn geen moederfietsen, buggy’s en snoetenpoetsers.

Doodnormale Nederlandse woonplaatsen die zich het woord city toe­eigenen, maken zichzelf volstrekt belachelijk. ‘Cityfisering’ is alomtegenwoordig; Zoetermeer Leisure City, Veldhoven City Centre, Wageningen City of Life Science. Het is hetzelfde als ik mezelf morgen als Miss Universe ga verkopen. Door ergens een woord op te plakken, wil het nog niet zeggen, dat het dat ook wordt of ís.

Het probleem van ‘cityfisering’ is ook dat je het tegenovergestelde bereikt van wat je wilt. Je wilt serieus worden genomen, maar uiteindelijk lacht iedereen je uit. En dat is jammer, want in het geval van het nieuwe Nieuwegein is dat onterecht.

Want wauw, wat is het mooi geworden. Vooral de nieuwe pleinen rondom City Plaza zijn zo goed gelukt dat ik de afdeling stedenbouw van de gemeente Utrecht dringend verzoek om op sneltramexcursie naar Nieuwegein te gaan om inspiratie op te doen voor het nieuwe Vredenburgplein. Want de plannen die er nu liggen, kunnen echt nog wel wat ambitieuzer. Wellicht biedt zo’n bezoek aanknopingspunten om van die kale grijze vlakte die het Stadsplateau heet, alsnog een plek te maken die de universele rechten van de mens wél respecteert.

Onbeduidende mier

Nee dan het nieuwe centrum van Nieuwegein. Dat is een plek geworden waar het prettig toeven is. Toegegeven, van mooi weer wordt zelfs Almere Haven gezellig. Maar toch. Het nieuwe Nieuwegein centrum is een plek die gemaakt is voor jou als mens. Hier voel je je geen onbeduidende mier, zoals op Stadsplateau.

Zelden zag ik zo’n smaakvolle inrichting van de openbare ruimte; overal prachtige bloeiende plantvakken en plantenbakken, heel veel en vooral chique houten banken, prachtige gietijzeren fonteintegels en sowieso overal mooie bestrating. Het is een plek geworden waar je graag bent, ook als je niet hoeft te winkelen. Dat is een fenomenaal knappe prestatie in tijden waarin nieuwe stadscentra je alleen maar op je portemonnaie aanspreken.

Maar een city is het niet. Wel een verrassend aangenaam centrum. Maar dat hoef je de Nieuwegeiners niet te vertellen, getuige de overvolle terrasjes en banken op een zonnige woensdagochtend.