CARILLON

Op deze druilerige maandagmiddag liep de hardloopforens de kortst mogelijke route naar Nieuwegein om nog bij daglicht een foto van het carillon te maken. 

Over het carillon hieronder meer.

De kortst mogelijke route van Utrecht-Zuid naar Nieuwegein is via de Utrechtsestraatweg en Herenstraat. Vandaar ben ik gelopen langs de Doorslag en door het park Oudegein. 

Dit rondje een paar maal gelopen zodat ik aan de normale afstand kwam die ik normaal gesproken op de maandag loop, dus zo rond de 15 kilometer.

Om precies te zijn, de afstand die ik vanmiddag aflegde bedroeg 15,8 kilometer. Om deze afstand te overbruggen had ik een tijd nodig van 1 uur 28 minuten en dit betekent dat ik gelopen heb met een gemiddelde tempo van 5 min 34 sec per kilometer, en dit met een gemiddelde hartslag van 147 bpm.

 

En nu nog even terugkomen op het carillon van Nieuwegein.

De Gemeente Nieuwegein beschikt sinds 1985 over een carillon.   Sinds  december 2000 klinken de klokken vanaf een nieuwe plek aan de Raadstedeweg (hoek Sluyterslaan). Op deze plek is een 10 meter hoge constructie gemaakt waarop het carillon is geplaatst. Rondom het carillon is een brede balustrade gemaakt, dit maakt het samenspelen met bijv. koperblazers goed mogelijk. Ook is er een stevige trap naar de beiaardierscabine gemaakt. Met deze, door de sloop van het gemeentehuis noodzakelijke, ingrepen is het carillon beter toegankelijk als ooit tevoren. Door de bebouwing tegenover de beiaard is het instrument ook beter te horen in de woonwijken rondom de beiaard.

Op 15 juni 2001 is het carillon opnieuw in gebruik genomen met een feestelijk concert. Het Nieuwegeinse carillon omvat 47 klokken. Alle klokken zijn gegoten door de in de carillonwereld bekende klokkengieter Eijsbouts uit het Brabantse Asten. De grootste klok van het stadscarillon weegt zo´n 505 kilo. Deze klok wordt door de computer gebruikt als uurslagklok om de tijd aan de geven.

Ieder half uur speelt het carillon automatisch, de aansturing hiervan gebeurt door de carilloncomputer. Deze computer stuur de 35 laagste klokken van het carillon aan. In de computer is een grote verzameling muziek opgeslagen die is bewerkt en ingespeeld door de beiaardier van Nieuwegein. 

 

Elke vrijdagmiddag speelt de beiaardier Moshe Lewkowitz tussen 15.00 en 16.00 uur  op het carillon. 

Tijdens de bespeling mogen belangstellenden boven bij de beiaardier een kijkje nemen.

Kinderen onder de 12 jaar uitsluitend onder begeleiding van een volwassene.

blote bellen
daar hangen ze,  de blote bellen
te zware prooi voor weer en wind
want onverstoorbaar zwijgen ze
als zelfs een stormvlaag ze vindt
één meester slechts beklimt de trap
één meester doet hier het klavier
één meester voelt van klank en kleur
slechts één is hier de beiaardier
de beiaardier, hij kent zijn bellen
’t is wat van liefde, ’t is wat van tucht
waarmee hij nieuwegein laat klinken
tot grote hoogte in de lucht
© ton de gruijter