Plan voor luxe appartementen in leegstaand kantoorgebouw Allianz

Het voormalige kantoorgebouw van Allianz in Nieuwegein staat nog zeker anderhalf jaar leeg. Daarna wil de eigenaar, gebiedsontwikkelaar BPD, er vooral luxe koopappartementen in bouwen. Het pand is regelmatig mikpunt van vandalisme.

n het spiegelgebouw aan de Buizerdlaan werkten tot 2008 nog gemiddeld zeshonderd medewerkers van het hoofdkantoor van Allianz. Er heeft nog korte tijd een regiokantoor van de verzekeraar ingezeten, maar inmiddels staat het gebouw al jaren leeg. 

Het pand is vaak mikpunt van vandalen. Ze stichten er brandjes of gooien ramen in. Eind 2016 zijn zeven jongeren aangehouden na een tip van een getuige. Deze hoorde in het gebouw glasgerinkel en bonkende geluiden. Gewaarschuwde agenten konden de jongeren op heterdaad betrappen. In het gebouw waren sporen van brandstichting ontdekt. Sindsdien wordt het gebouw beter in de gaten gehouden door mobiele camera’s en extra licht.

Wijknetwerk

Het wijknetwerk wil graag een nieuwe bestemming voor het pand. Het stelt wel de eis dat het groen aan de zuid- en westkant onaangetast blijft. BPD wil er vooral koopappartementen in maken. Deze zijn aan de kant van het Fletcher Hotel bedacht. Aantallen zijn nog niet ingetekend, wel is er een eerste schets met het wijkplatform gedeeld.

Het spiegelgebouw heeft nu nog een kantoorbestemming. De gemeente wil medewerking verlenen om het gebouw een woonbestemming te geven. ‘‘Het pand is niet te handhaven,’’ zegt een woordvoerder van de gemeente Nieuwegein. ‘‘We zien het als kansrijk voor woningbouw.’’ 

Sociale huur

Burgemeester en wethouders van Nieuwegein geven hun medewerking als de eigenaar toezegt minimaal dertig procent van de appartementen voor de sociale huursector te bouwen. Er moet nog wel een oplossing komen voor het geluid van de A2. De rijksweg ligt pal naast het complex. BPD wil eind volgend jaar starten met de renovatie van het pand.

Met enig recht is de stad fier op het transformeren van leegstaande kantoorpanden naar woonbestemming. Toch is het de vraag of dat op termijn toereikend zal zijn. De druppels op de gloeiende plaat, u weet wel.

Zo liep ik vanmiddag tijdens mijn hardloopronde van werk naar huis langs eens het voormalig pand van ‘Allianz’ aan de Buizerdlaan. Leeg en stil, waar het voorheen een aardige drukte was. Dat is óók leegstand, het ontbreken van werk. Mooi pand, met al dat spiegelend glas.


bespiegeling

 

de vloeren leeg, ik tel er elf

 

met wanden om in weg te dromen

 

het spiegelt lucht, het spiegelt bomen

 

en ’t spiegelt bovenal zichzelf

 

de oude plek van ‘allianz’,

 

voorheen de ‘zwolsche algemeene’

 

de reuring is al lang verdwenen

 

wat bleef is slechts de oude glans

 

ik zou zo graag een bordje ‘vol’

 

zien staan bij ’t terrein voor ’t parkeren

 

en dat mevrouwen en meneren

 

voldoening vinden in een rol

 

 

© ton de gruijter

Als test nog even een video van het kantoorgebouw.