Lopend door Nieuwegein: het oudste huis

Zowel gisteren als vandaag liep ik tijdens mijn hardlooprondje door Park Kokkebaard. Bij dit park  staat  het oudste huis van Nieuwegein (1407!) met twee dichtgemetselde ramen.

Waarom? Omdat men vroeger belasting per raam moest betalen.

Het gaat om de twee oude panden aan de Nedereindseweg nummer 112-114 vlakbij het Kerkveld (daar waar Jutphaas is ontstaan!). De panden liggen op enige afstand van de straat, zijn grijs gepleisterd en hebben rode en blauwe Oud-Hollandse dakpannen. Rondom staat een haag en lindebomen. En in de buurt is zelfs een perengaard en een kastanjegaard te vinden. Deze dubbele woning was vroeger een pastorie, gebouwd in 1407. Het pand is ooit ook een boerderij geweest.

 

Lees het gehele artikel

Reactie schrijven

Commentaren: 0