Wandelen

Het is tweede Paasdag en het weer is redelijk. Hoewel het volgens buienradar de kans op regen redelijk groot is en er zelfs een onweerswaarschuwing werd gegeven besloten we te gaan wandelen.

Het startpunt van de wandeling was rond Ede en het was een route van Natuurmonumenten: Wandelroute Planken Wambuis.

De wandelroute Planken Wambuis voert door een Veluws landschap dat aansluit bij de natuurgebieden van de gemeente Ede en het Nationaal Park de Hoge Veluwe. Het gebied ligt op een stuwwal die ontstaan is tijdens de voorlaatste ijstijd. Als onderdeel van het Veluwemassief is de bodem van het Planken Wambuis hierdoor van nature voedselarm. Dankzij de voedselarme bodem zie je tijdens het wandelen open velden met mos, struikhei en buntgras. De bossen die je ziet zijn deels aangeplant en deels spontaan ontstaan, bijvoorbeeld op de voormalige stuifzanden. Maar liefst 700 hectare van Planken Wambuis is een rustgebied voor dieren. Dit deel is zeer belangrijk voor onder andere edelherten, reeën, wilde zwijnen en dassen. Daarnaast houden paarden, Spaanse runderen en schapen het gras bij. Grote kans dus dat je onderweg viervoeters tegenkomt! Kijk ook regelmatig in de lucht. Er vliegen hier veel roofvogels rond.

Hieronder een foto-impressie.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0